شبکه بهداشت و درمان کوه چنار
مراسم روز جهانی تخم مرغ در شبکه بهداشت و درمان کوه چنار برگزار شد
.
تخم مرغ به دلیل دارا بودن 210 میلی گرم کلسترول در دهه های گذشته جایگاه مناسبی در سبد غذایی مردم نداشته است چون تصور می شد که با خوردن آن کلسترول خون افزایش یافته و در نتیجه بیماری های قلبی- عروقی و خطر حمله قلبی را افزایش می دهد.
پروتئین تخم مرغ چنان کیفیت بالایی دارد که بعنوان استانداردی برای مقایسه سایر پروتئینها استفاده می شود.
تخم مرغ ارزش بیولوژیکی 7/93 %دارد. ارزش بیولوژیکی سایر مواد غذایی عبارتند از : 5/84 % برای شیر ، 76 % برای ماهی و 74.3% برای گوشت گاو
علیرغم وجود پتانسیل بسیار بالای تولید تخم مرغ در کشور بعنوان دهمین کشور تولید کننده تخم مرغ در جهان، در حال حاضر سرانه مصرف تخم مرغ در کشور حدود 160 عدد است در حالیکه در بسیاری از کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته به میزانی بالغ بر 300 عدد هم میرسد.
تخـم مرغ دارای پروتئین با کیفیت بالا (دارای تمام 9 اسید آمینه ضروری) می باشد.
مقادیر قابل توجهی از ویتـامین هـا : ویتامین های محلول در چربی A/D/E و ویتامینB6 و B12 (دارای تمام ویتامین ها بجز ویتامین C )
مـواد معـدنی ضروری ) کلسیم ، فسفر ، سدیم، پتاسیم، آهن و سلنیوم )
کولین : برای متابولیسم در بدن حیاتی است. کولین در تخم مرغ در داخل زرده آن بصورت ماده ای بنام لیسیتین یافت می شود.
2 عدد تخم مرغ با تأمین حداقل 250 میلی گرم کولین حدود 50 %نیاز روزانه یک خانم باردار و شیرده را تأمین می کند. کولین نقش بسیار مهمی در تکامل مغز جنین دارد.
لوتئین و گزانتین : از دسته مواد بسیار مهم و ضروری برای سلامت چشم هستند.
به چه افرادی بیشتر توصیه به مصرف تخم مرغ می کنیم؟
مصرف تخم مرغ در زنان باردار و شیرده ،کودکان و نوجوانان در حال رشد، ورزشکاران و کلیه بزرگسالان سالم و همچنین در دوران پس از بیماری بدلیل ارزش غذایی بالا توصیه می شود. در این افراد مصرف یک تخم مرغ در روز بلامانع و در برخی موارد توصیه مصرف بیشتر هم ممکن است انجام شود.
چه افرادی باید در مصرف تخم مرغ احتیاط کنند؟
در گروههای دارای بیماری دیابت، فشار خون بالا و قلبی- عروقی تا حدود 3 عدد در هفته نیز پیشنهاد می شود. البته در اینصورت باید از خوردن غذاهای چرب و پر نمک نیز همراه تخم مرغ خودداری و روش پخت تخم مرغ نیز بدون روغن صورت پذیرد.
نظر دهید