مواجهات شغلی و سالمت باروری در مردان
باید به این نکته توجه داشت که شیوه زندگی سالم همسران، گام مهمی در رسیدن به هدف داشتن کودک سالم است. لذا رژیم غذایی خوب، ورزش منظم و استراحت در دستیابی زوجین به اهداف باروری نقش مثبتی دارد، در حالیکه برخی مواجهات شغلی می تواند نقش مخربی در قدرت باروری مردان ایفا کند. بدیهی است آگاهی از آنها میتواند در مرتفع نمودن تاثیر منفی آنها کمک کننده باشد. از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد: عوامل مختلفی می تواند باروی مردان را تحت تاثیر قرار دهد که می توان به موارد زیر اشاره کرد : چاقی، تغذیه نامناسب ، مصرف سیگار، قلیان، مواد مخدر، الکل، مصرف زیاد کافئین، ورزش سنگین استرس، آلودگی هوا، مواجهه با گرما، کم خوابی، برخی داروها، امواج الکترومغناطیس، بخارات و دودهای ناشی از جوشکاری، موادشیمیائی: سرب، رنگ های صنعتی، سموم محیطی )آفت کش ها و سرب، حشره کش ها،....( بیماری هایی مانند اوریون، مشکالت هورمونی ، رادیوتراپی یا شیمی درمانی، اختالالت نعوظ و.... توجه داشته باشیم: رانندگی طوالنی مدت با وسایل نقلیه سنگین، کیفیت اسپرم را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر شغل مرد به گونه ای است که باید به مدت طوالنی در جایی بنشیند، در محل کار و محل نشستن او باید جریان هوا برقرار باشد. کار و نشستن طوالنی مدت به شکلی که سبب گرم شدن بیضه ها شود، سبب آسیب به بافت بیضه خواهد شد. برخی از داروها می توانند تاثیر منفی در تولید اسپرم داشته باشند، الزم است آقایان در سنین باروری پیش از مصرف خودسرانه هر دارویی با پزشک مشورت کنند. بیهوشی یا عفونت ممکن است تعداد اسپرم های سالم متحرک را کاهش دهد، در صورت نیاز به عمل جراحی یا وجود بیماری جدی بایستی درمان های باروری را به تعویق انداخت. داروهایی نظیر استروییدها، داروهای زخم معده، داروهای بیماری قلبی و آنتی بیوتیک ها با تولید اسپرم تداخل دارند. برخی از مواد نظیر ژل های تولید شده از مواد نفتی، وازلین و رنگ های شیمیایی حاوی سرب و ... برای تولید اسپرم سمی هستند و توصیه می شود تا حد امکان از تماس با آن ها پرهیز گردد.
حمام داغ طوالنی مدت، سونا، وان داغ، استفاده از لپ تاپ )به ویژه قراردادن لب تاپ روی پا به مدت طوالنی(، پوشیدن لباس زیر تنگ و چسبان ممکن است تولید اسپرم سالم را با مشکل مواجه سازد. اگر مردی بدالیل خاصی مثل ابتالء به سرطان تحت شیمی درمانی یا رادیوتراپی است برای فریز اسپرم تحت مشاوره یا ارجاع قرار گیرد. استفاده مداوم از استروئیدهای آنابولیک باعث سرکوب اسپرماتوژنز و اختالل در باروری می شود . توصیه میشود در مورد تأثیر داروهای مصرفی با پزشک خود در این خصوص صحبت کنید. برخی بیماری ها مانند ابتال به کووید بر پارامترهای مایع منی بیماران در کوتاه مدت تأثیر می گذارد، اما انتظار می رود با گذشت زمان بهبود یابد.
چند توصیه مفید: -1 استفاده از غذای سالم، به خصوص میوه و سبزیجات -2 ورزش منظم حداقل 150 دقیقه در هفته -3 خواب ;کافی و پرهیز از خواب دیرهنگام در شب -4 دوری از منابع استرس و افزایش سازگاری با فشارهای عصبی -5 پرهیز از مصرف مواد دخانیات -6 پرهیز از مصرف الکل -7 زندگی در مناطقی که کمترین آلودگی هوا را دارند -8 دوری جستن از سموم دفع آفات نباتی و حشره کش ها -9 استفاده کمتر از امواج رادیو فرکانس تا حد امکان به ویژه تلفن همراه -10 پرهیز از گرمای بیش از حد در منطقه تناسلی -11 پرهیز از سونا و جکوزی -12 استفاده حداقلی از محصوالت پالستیکی -13 پرهیز از مصرف مواد مخدر و محرک -14 عدم استفاده از استرویید های آنابولیکی " برخی داروهای بدنسازی مثل فرم سنتتیک هورمون تستوسترون" -15 استفاده به اندازه و نه زیاد کافئین -16 رعایت احتیاطات ایمنی درمردانی که مشاغل پر ریسک دارند (کار با مواد شیمیایی ، اشعه و غیره )
منابع: بسته آموزشی پیشگیری از ناباروری – اداره جوانی جمعیت – مرکز جوانی جمعیت، سالمت خانواده و مدارس اصالح سبک زندگی برای پیشگیری از ناباروری در مردان- دکتر نوذر نخعی – استاد پزشکی اجتماعی
روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان کوه چنار