شبکه بهداشت و درمان کوه چنار
پیام سلامت : فعالیت بدنی
.
فعالیت بدنی
به هرگونه حرکت بدن که بوسیله عضلات اسکلتی ایجاد شده
و نیاز به مصرف انرژی دارد، فعالیت بدنی گفته می شود.
ورزش نوعی فعالیت بدنی سازماندهی شده است که با هدف بازی
و سرگرمی، توانایی بیشتر، تندرستی و یا آمادگی جسمانی به صورت حرکات منظم، مکررو
یا برنامه ریزی شده انجام می شود.
آمادگی جسمانی مجموعه ای از خصوصیات است که قابلیت و
توانایی انجام فعالیت های بدنی لازم و مورد نیاز روزانه را با قدرت، هوشیاری،
نشاط و شادابی بدون مواجهه با خستگی بی مورد، به فرد می بخشد.
فعالیت بدنی کافی و ورزش در کنار تغذیه سالم بهترین شیوه درمان برای کاهش وزن است. زمانی که بین میزان انرژی دریافتی از طریق مصرف غذا و انرژی مصرفی از طریق انجام فعالیت های حیاتی بدن (شامل تنظیم کردن دمای بدن و یا حرکات غیرارادی دستگاه گوارش، قلب و عروق، غیره) و ورزش و فعالیت های ارادی تعادل برقرار نباشد، شخص لاغر یا چاق می شود. بنابراین با فعالیت بدنی منظم از انباشت انرژی بصورت چربی در بدن جلوگیری می شود . از طرفی با افزایش توده عضلانی، میزان متابولیسم پایه در بدن افزایش یافته و این امر موجب جلوگیری از افزایش وزن و کمک به تناسب اندام می شود.
تحقیقات ثابت کرده هر چه میزان انرژی مصرف شده در
طول یک هفته (البته بطور منظم و
حداقل 6هفته متوالی) بیشتر
باشد اثرات مفید آن بر قلب و عروق بیشتر خواهد
بود. همچنین بیشترین
فایده برای بالغین از18سال به بالا و
مبتلا به بیماری های " قلبی عروقی"، فعالیت بدنی با شدت متوسط بصورت روزانه 30 دقیقه بطورمنظم و حداقل 5 بار در هفته و یا در تمام ایام
هفته گزارش شده است.
اثرات مثبت فعالیت بدن
.1اثرات مثبت بر سیستم قلب و عروق : فعالیت بدنی مناسب موجب تقویت عضلات، انبساط یا افزایش قطر عروق و افزایش جریان خون حاوی اکسیژن و مواد غذایی در اندام ها و عضلات شده و در نتیجه باعث کارایی بهتر فرد در انجام فعالیت ها و افزایش ظرفیت عملکردی شخص می شود. به همین دلیل دارای اثرات پیشگیری کننده از سکته قلبی و مغزی بوده و باعث افزایش طول عمر افراد می شود.
2. اثرات مثبت بر سیستم گوارشی : شناخته شده ترین اثرات فعالیت بدنی مناسب وورزش در سیستم گوارشی بدن، افزایش حرکات روده وجلوگیری از یبوست مزمن است. انجام ورزش منظم باعث پیشگیری از سرطان های روده بزرگ می شود.
3. اثرات مثبت بر روی
دستگاه اسکلتی–عضلانی و تناسب بدن : آرتروز، شایع ترین بیماری مفصلی در انسان است.
چاقی
عامل خطر مهمی برای آرتروز مفصل ران و زانو محسوب می شود. تحمل وزن اضافی، مفاصل
را فرسوده خواهد کرد.
کاهش
وزن، فشار اضافی را از روی مفاصل ملتهب برداشته و موجب کاهش علائم آرتروز شامل درد
هنگام حرکت، خشکی صبحگاهی و احساس ضعف عضلانی و غیره می شود.
4. اثرات مثبت در حالات روحی–روانی : علائم افسردگی و اضطراب با فعالیت بدنی منظم کاهش می یابند .به همین سبب است که در ورزش هایی مانند پیاده روی سریع، یوگا و ورزش های رزمی و کوهنوردی افراد عملا "کاهش استرس و بار عصبی" را در خود احساس و تجربه می کنند. همچنین فعالیت بدنی منظم و ورزش موجب بهبود اختلالات خواب، تسهیل در خواب رفتن و خواب آرامش بخش می شود.
5. به تأخیر انداختن پدیدة سالمندی یا پیر شدن :با افزایش سن، مصرف انرژی پایه کاهش می یابد.این مسئله به دلیل از دست دادن تودة عضلانی بدن و افزایش بافت چربی است. ورزش تودة عضلانی بدن را حفظ میکند و مصرف انرژی پایه را افزایش میدهد. همچنین از یبوست و بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری میکند و بدین ترتیب پدیدة سالمندی را به تأخیر می اندازد.
نظر دهید